Mums 😍

Frukostfrallor, 15 stycken
25 g jÀst
1,5 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 msk honung
7,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g rumsvarmt smör

Pensling
1 Àgg
Fröer, t.ex vallmo, sesam och pumpafrön.

Gör sÄ hÀr:
1. Smula jÀsten i en bunke. Ljumma upp vatten och mjölk till cirka 35-37 grader (fingervarmt)
2. Lös upp jÀsten med degvÀtskan. TillsÀtt honung, vetemjöl och salt och börja arbeta ihop degen.
3. TillsÀtt smöret och arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills du har en smidig och elastisk deg som slÀpper frÄn kanterna frÄn bunken.
4. TÀck bunken med en duk och lÄt jÀsa 30 minuter.
5. Ta upp degen pÄ ett lÀtt mjölat bakbord. Forma degen till en rulle och dela i 15 lika stora delar. Rulla till runda frallor och lÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper. TÀck med en duk och lÄt jÀsa ytterligare 30 minuter.
6. SÀtt ugnen pÄ 250 grader.
7. Pensla frallorna med uppvispat Àgg och strö över valfria frön.
8. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter tills frallorna har fÄtt fin fÀrg.
9. LÄt svalna pÄ galler, sedan Àr det bara att provsmaka. Frallorna gÄr utmÀrkt att frysa och ta fram till frukost!

LĂ€ttlagat bröd, 120 min. 
Ingredienser
5 dl vatten
25 g jÀst
2 tsk salt
11 dl vetemjöl (660 g) + lite till utbakning

Gör sÄ hÀr
Ljumma vattnet till 37 grader och lös ut med jĂ€sten. 
TillsĂ€tt salt och vetemjöl och arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller dubbelt sĂ„ lĂ„ng tid för hand. Degen ska gĂ„ att ta pĂ„ utan att fastna pĂ„ fingrarna, men fortfarande en ganska lös deg sĂ„ att brödet inte blir torrt. 
TĂ€ck och lĂ„t jĂ€sa 45 minuter. KlĂ€ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper. 
Tippa upp degen pĂ„ lĂ€tt mjölat bakbord utan att knĂ„da den allt för mycket. 
SpĂ€nn Ă„t degen till en limpa, det betyder att du tar yttersidorna av degen och drar in mot mitten och fortsĂ€tter sĂ„ tills du har fĂ„tt en slĂ€t limpa. 
LĂ€gg brödet pĂ„ plĂ„ten, pudra med mjöl och tĂ€ck med duk och lĂ„t jĂ€sa 30 minuter. SĂ€tt ugnen pĂ„ 225 grader. 
Snitta brödet. 
SĂ€nk vĂ€rmen till 200 grader och grĂ€dda brödet i nedre delen av ugnen i 35 minuter. 
Brödet Ă€r klart nĂ€r det har en innertemp pĂ„ 98 grader eller Ă€r lika gyllene under som ovanpĂ„. 
LĂ„t brödet svalna helt pĂ„ galler innan du skĂ€r upp det. Brödet gĂ„r utmĂ€rkt att frysa om det inte ska Ă€tas samma dag. 

Miniscones 10-12 stycken
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
75 g smör
1,5 dl mjölk

Pensling och dekoration
2 msk mjölk
Florsocker

Gör sÄ hÀr:
1. SÀtt ugnen pÄ 225 grader.
2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. TillsÀtt smöret och nyp ihop till en smulig deg.
3. TillsÀtt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Kavla degen till cirka 2 cm tjocklek, stan sa ut rundlar med en utstickare eller ett litet glas. Cirka 6 cm i diameter.
5. LÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper och pensla med mjölk. GrÀdda mitt i ugnen 10-12 minuter tills de fÄtt fin fÀrg.
6. Servera varma med goda tillbehör, man kan pudra lite florsocker pÄ om man t.ex ska servera dem med marmelad.

Lakritsdrömmar, 25 min. 
Ingredienser
1 msk lakritspulver
50 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl matolja
0,5 tsk hjorthornssalt
2 dl vetemjöl

Gör sÄ hÀr
SÀtt ugnen pÄ 150 grader.
Vispa samman lakritspulver smör och socker i en bunke. 
TillsÀtt oljan lite i taget under omrörning. Blanda hjorthornssalt och vetemjöl och blanda i till en smidig deg.
Rulla matskedsstora bollar av degen och lÀgg pÄ plÄt med bakplÄtspapper.
GrÀdda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
LÄt kakorna kallna pÄ plÄten.


Alla recept kommer frĂ„n Fredriks fika

Kommentarer