Mums đ
Frukostfrallor, 15 stycken
25 g jÀst
1,5 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 msk honung
7,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
Pensling
1 Àgg
Fröer, t.ex vallmo, sesam och pumpafrön.
Gör sÄ hÀr:
1. Smula jÀsten i en bunke. Ljumma upp vatten och mjölk till cirka 35-37 grader (fingervarmt)
2. Lös upp jÀsten med degvÀtskan. TillsÀtt honung, vetemjöl och salt och börja arbeta ihop degen.
3. TillsÀtt smöret och arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills du har en smidig och elastisk deg som slÀpper frÄn kanterna frÄn bunken.
4. TÀck bunken med en duk och lÄt jÀsa 30 minuter.
5. Ta upp degen pÄ ett lÀtt mjölat bakbord. Forma degen till en rulle och dela i 15 lika stora delar. Rulla till runda frallor och lÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper. TÀck med en duk och lÄt jÀsa ytterligare 30 minuter.
6. SÀtt ugnen pÄ 250 grader.
7. Pensla frallorna med uppvispat Àgg och strö över valfria frön.
8. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter tills frallorna har fÄtt fin fÀrg.
9. LÄt svalna pÄ galler, sedan Àr det bara att provsmaka. Frallorna gÄr utmÀrkt att frysa och ta fram till frukost!
LÀttlagat bröd, 120 min.
Ingredienser
5 dl vatten
25 g jÀst
2 tsk salt
11 dl vetemjöl (660 g) + lite till utbakning
Gör sÄ hÀr
Ljumma vattnet till 37 grader och lös ut med jÀsten.
TillsÀtt salt och vetemjöl och arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller dubbelt sÄ lÄng tid för hand. Degen ska gÄ att ta pÄ utan att fastna pÄ fingrarna, men fortfarande en ganska lös deg sÄ att brödet inte blir torrt.
TÀck och lÄt jÀsa 45 minuter. KlÀ en plÄt med bakplÄtspapper.
Tippa upp degen pÄ lÀtt mjölat bakbord utan att knÄda den allt för mycket.
SpÀnn Ät degen till en limpa, det betyder att du tar yttersidorna av degen och drar in mot mitten och fortsÀtter sÄ tills du har fÄtt en slÀt limpa.
LÀgg brödet pÄ plÄten, pudra med mjöl och tÀck med duk och lÄt jÀsa 30 minuter. SÀtt ugnen pÄ 225 grader.
Snitta brödet.
SÀnk vÀrmen till 200 grader och grÀdda brödet i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
Brödet Àr klart nÀr det har en innertemp pÄ 98 grader eller Àr lika gyllene under som ovanpÄ.
LÄt brödet svalna helt pÄ galler innan du skÀr upp det. Brödet gÄr utmÀrkt att frysa om det inte ska Àtas samma dag.
Miniscones 10-12 stycken
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
75 g smör
1,5 dl mjölk
Pensling och dekoration
2 msk mjölk
Florsocker
Gör sÄ hÀr:
1. SÀtt ugnen pÄ 225 grader.
2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. TillsÀtt smöret och nyp ihop till en smulig deg.
3. TillsÀtt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Kavla degen till cirka 2 cm tjocklek, stan sa ut rundlar med en utstickare eller ett litet glas. Cirka 6 cm i diameter.
5. LÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper och pensla med mjölk. GrÀdda mitt i ugnen 10-12 minuter tills de fÄtt fin fÀrg.
6. Servera varma med goda tillbehör, man kan pudra lite florsocker pÄ om man t.ex ska servera dem med marmelad.
Lakritsdrömmar, 25 min.
Ingredienser
1 msk lakritspulver
50 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl matolja
0,5 tsk hjorthornssalt
2 dl vetemjöl
Gör sÄ hÀr
SÀtt ugnen pÄ 150 grader.
Vispa samman lakritspulver smör och socker i en bunke.
TillsÀtt oljan lite i taget under omrörning. Blanda hjorthornssalt och vetemjöl och blanda i till en smidig deg.
Rulla matskedsstora bollar av degen och lÀgg pÄ plÄt med bakplÄtspapper.
GrÀdda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
LÄt kakorna kallna pÄ plÄten.
Alla recept kommer frÄn Fredriks fika
Kommentarer
Skicka en kommentar