Baka lite inför lördagen

Eftersom jag fyller år på lördag så tänkte jag baka lite. Dock vet jag inte riktigt vad jag ska baka, tårta blir det iallafall! 

Tänkte först ha smörgåstårta men kan bli för mäktig. Vi får se vad jag bestämmer mig för. 

Påsktårta med choklad, 12 bitar
200 g smör
200 g mörk choklad
3 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl

Mjölkchokladganache
100 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform på cirka 22 cm, smörj kanterna med smör och bröda med ströbröd.
2. Smält smöret i en kastrull. Hacka den mörka chokladen grovt och smält chokladen i smöret.
3. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjölet och chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna helt.
5. Koka upp grädden till mjölchokladganachen. Bryt mjölkchokladen i en skål, häll över den heta grädden och rör tills det smält helt.
6. Ställ skålen i kylen och rör om då och då. När den är helt kall och har en krämig konsistens är den klar.
7. Bred på mjölkchokladganachen på tårtan och låt gärna stå kallt en timme så att mjölkchokladganachen sätter sig.
8. Dekorera med valfritt påskgodis!

Kärleksmums, 30 bitar
225 g smörmör
2 dl mjölk
5 ägg
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1,5 dl kakao
1 msk bakpulver
6 dl vetemjöl

Glasyr:
50 g smör
0,5 dl starkt kaffe
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering:
1 dl valfritt strössel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en stor ugnsform på cirka 25x30 cm med bakplåtspapper.
3. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.
4. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet.
5. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Känn med en sticka i mitten att den kommer ur torr.
6. Låt kakan svalna. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
7. Bred glasyren över den varma kakan och strö över strössel. Skär upp i rutor.

Kladdkakemuffins med vaniljgrädde, 10 st
100 g smör
100 g mörk choklad
2,5 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Vid servering:
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Valfria bär eller frukt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och bryt ner chokladen i det varma smöret och smält ihop.
3. Rör i socker, ägg. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i kastrullen.
4. Ställ muffinsformarna på en plåt, gärna muffinsplåt om du har. Fyll till 3/4 och baka i 8-10 minuter.
5. Låt svalna och dekorera med vispad grädde med vaniljsocker och dekorera med frukt eller bär.

Kommentarer