Sommarrecept
Sommar, sol och semester!
Pastasallad med lax, 15 min
Grillspett med klyftpotatis
Man vill inte stå i köket hela dagen, men vill ändå kunna servera något riktigt fräscht och gott. Här kommer några goa sommarrecept!
En sallad är perfekt sommarmat, bara att välja sina favoritingredienser och svänga ihop.
350 g pasta
Skinn- och benfri varmrökt lax
300 g
1 dl finhackad dill
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
0,5 gurka, i halvmånar
1 knippa rädisor, i bitar
250 g körsbärstomater, halverade
70 g babyspenat
salt och svartpeppar
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, häll av och spola i kallt vatten. Blanda dill, majonnäs och crème fraiche.
Bryt laxen i bitar.
Vänd runt pasta och grönsaker med dillmajonnäsen.
Smaka av med salt och peppar.
Toppa med lax.
500 g Fläskytterfile
2 st Vitlöksklyftor
1 msk Japansk soya
1 tsk Oregano
1 tsk Lökpulver
1.5 tsk Tomatpure
2.5 msk Neutral olja
Peppar
Salt
1 st Rödlök
1 st Paprika röd
1 st Paprika grön
1 st Paprika gul
KLYFTPOTATIS
1 kg Potatis
1.5 tsk Grillkrydda
1 tsk Chilipulver
1 tsk Neutral olja
Peppar
Salt
SÅS
2 dl Créme Fraiche
2 msk Gräslök
Salt
Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Dela köttet i mindre bitar ca 2 cm. Salta köttet. Blanda dem i marinaden.
Lägg över i en påse och låt marineras i kylskåpet över natten eller i ett par timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Dela potatisen i klyftor. Lägg över i en skål
Ringla över olja och strö över kryddorna och blanda ihop det ordentligt.
Lägg över potatisen på en plåt. Ugnsrosta i 25-35 minuter eller tills potatisen fått fin färg.
Sås: Finhacka gräslöken och blanda med creme fraiche. Smaka av med salt.
600 g Kycklinglårfilé
1 msk Majsstärkelse
1 msk Japansk soya
0.5 tsk Chiliflakes
1 st Vitlöksklyftor
Sås: 3 msk Japansk soya
1 msk Kinesisk soya
2 msk Oystersås
1 msk Strösocker
1 tsk Sesamolja
Övrigt: 1 st Zucchini
1 st Morötter
1 st Paprika röd
225 g Minimajs
100 g Sockerärtor
250 g Äggnudlar
Dela kycklingen i mindre bitar och blanda ihop med övriga ingredienser i en bunke. Låt marineras medan du hackar grönsaker och blandar ihop såsen.
Blanda alla ingredienser till såsen i en skål. Hacka och dela paprika, morot, zucchini, sockerärtor och minimajs.
Koka nudlarna al dente. Stek kycklingen på hög värme i olja i en djup wokpanna tills den är genomstekt och har fått färg. Lägg över på en tallrik.
Woka/stek sedan paprika, morot och zucchini i samma panna i 3-4 minuter. Tillsätt kycklingen och minimajs. Woka i något minut till. Vänd sedan i sockerärtor, nudlar (skölj dem i vatten precis innan ifall de klibbat ihop) och såsen. Blanda ihop så att nudlarna täcks av såsen. Låt värmas o 2-3 minuter.
150 g Smör
3 dl Vetemjöl
1 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk Bakpulver
Fyllning: 420 g Ananas i burk i bitar
2 dl Créme Fraiche
1 st Ägg
1 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser och arbeta sedan ihop med smöret. Har du en matberedare så kan du göra skalet med hjälp av den. Låt stå i kylen i 15-20 minuter och tryck sedan ut i en pajform som är 26-27 cm.
Sila av och grovhacka ananasen. Vispa ihop ägg, creme fraiche, socker och vaniljsocker. Tillsätt ananasen och vänd ner i pajskalet.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Låt svalna
600 g Färsk lax
50 g Smör
Salt
Sås 2 dl Créme Fraiche
2 dl Grädde
3 dl Mjölk
1 tärning Fiskbuljong
3 msk Dill
1 tsk Citron
Salt
2 tsk Majsstärkelse
Potatis
Gurka
Sätt ugnen på 150 grader. Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form. Lägg på en skiva smör på varje bit. Ugnsbaka tills innertemperaturen är 48 grader.
Koka din potatis under tiden.
Koka upp gräddde och mjölk. Smula ner fiskbuljongen, vänd i creme fraiche och dill. Låt koka upp .Tillsätt citron och smaka av med salt.
Låt såsen reducera ner eller red den med majstärkelse som du späder i vatten.
Servera laxen med dillsåsen, kokt potatis och syrlig gurka.
Hoppas att ni hittar något gott att tillaga i sommar.
Kommentarer
Skicka en kommentar