Sommar gott

Ljuvligt god äppelkaka!
Ingredienser
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker  
2 ägg  
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker  
1 tsk bakpulver

2-3 äpplen
2 msk strösocker  
1 tsk kanel
Topping
1 dl havregryn  
25 g smör  
2 msk strösocker
1 tsk mortlad kardemumma

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform på ca 22 cm i diameter, smörj och bröa kanterna.
Vispa samman smör och socker, vispa ner ett ägg i taget.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Rör till en tjock och jämn smet. Bred ut smeten i botten på formen.
Skala och skiva äpplena, vänd i socker och kanel. Fördela bitarna över smeten i formen.  
Lägg havregryn, smör, socker och kardemumma i en stekpanna och stek på medelhög värme tills smöret smält och att det fått lite färg.
Strö havresmulet över kakan.  
Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme. Låt den svalna innan den lossas från formen.

Cobbler med vinbär - en blandning mellan sockerkaka och paj. 

Ingredienser
Fyllning:
0,5 l vinbär, röda eller svarta
0,5 dl råsocker  
Degen:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
100 g smör
1 dl mjölk
1 ägg  

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj och ansa vinbären.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke till degen. Tillsätt smöret i bitar och arbeta med fingertopparna för att fördela smöret till en smulig deg.
Tryck ut degen i en form på ca 20x25 cm.
Fördela vinbären över hela degen och strö över råsocker.
Baka mitt i ugnen 25-30 minuter tills den har fått fin färg.
Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.


Sockerbullar med jordgubb!

Ingredienser
5 dl mjölk
50 g röd jäst
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk nymortlad kardemumma
13 dl vetemjöl special + lite till utbakning
Fyllning:
cirka 3 dl jordgubbskompott
200 g jordgubbar
200 g syltsocker med pektin
1 krm vaniljpulver
Pensling:
50 g smör
2 dl strösocker

Gör så här
Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda dem tillsammans med syltsocker och vaniljpulver i en kastrull, låt sjuda 2-3 minuter. Låt svalna.
Värm mjölken till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker, salt och kardemumma.
Tillsätt mjölet och arbeta degen i 10 minuter i maskin, eller dubbelt så lång tid för hand.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel på ca 60x40cm.
Bred ett tunt lager fyllning på degen. Rulla ihop långsida mot långsida och skär cirka 2 cm tjocka skivor och lägg bullarna i bullformar på plåt.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Baka bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Låt svalna och vid servering penslar du dem med smält smör och doppar i socker. Ska inte alla ätas direkt går det utmärkt att frysa dem innan man penslar och doppar i socker. 

Alla recept kommer från Bakkungen Fredrik 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Simskola & midsommar

Nytt jobb

Ännu en myslördag